Beginnen met saxofoon spelen

Er zijn heel veel zaken waar je bij stil moet staan als je wilt beginnen met saxofoonspelen. Welk soort muziek wil je maken, hoe wil je het gaan leren, hoe zit het met de aanschaf of huur van een instrument? enz. Op deze pagina krijg je op deze vragen een antwoord. Is je honger naar informatie dan nog niet gestild, dan kun je ons altijd e-mailen of bellen met je vraag.


Welk soort muziek?

Met de saxofoon kun je allerlei kanten op in de muziek. Je kunt er zowel jazz als popmuziek mee maken, maar ook klassiek is erg mooi. Dit is natuurlijk afhankelijk van je eigen voorkeur en van het doel dat je hebt met het leren van saxofoonspelen. Misschien wil je wel een leuke funkband beginnen.
Ook door naar saxofonisten te luisteren kun je op ideeën komen.Welke saxofoon wil je gaan bespelen?

De vier bekendste soorten saxofoons zijn: sopraan, alt, tenor, bariton. De alt en de tenor zijn het meest populair. De meeste beginnende saxofonisten spelen altsax. Dit instrument spreekt gemakkelijk aan en is goed hanteerbaar. Daarnaast bestaan er nog de sopranino (hoger en kleiner dan de sopraan) en de bassaxofoon (groter en lager dan de bariton).


Hoe werkt een saxofoon?

Een saxofoon is een lange metalen buis met verschillende toongaten. Deze toongaten kunnen worden afgesloten door middel van kleppen. De kleppen zijn onderling verbonden door middel van assen en gaan open en dicht door het gebruik van je vingers en van veren (lijken op naalden). Om er voor te zorgen dat de kleppen precies ver genoeg open en dicht gaan zijn er viltjes en kurkjes aangebracht. In de kleppen zitten zogenaamde polsters, leren ronde ‘kussentjes’ met een resonansplaatje in het midden, die er voor zorgen dat de klep prima afsluit. Wanneer de polsters zijn versleten moeten deze worden vervangen. Dit noemt men reviseren.

Om de kleppen te sluiten moet je op de verschillende toetsen drukken. Hoe meer kleppen openstaan hoe hoger de toon klinkt.
Om saxofoon te kunnen spelen heb je een mondstuk en rietjes nodig. Deze worden geleverd bij de saxofoon die je aanschaft of huurt. Het meest verkochte mondstuk voor beginners is Selmer C*.
Ga je les nemen?

Saxofoon leren spelen zou je jezelf kunnen aanleren, maar het probleem is dan dat je niet weet of je de juiste techniek gebruikt. Over het algemeen is het zeer aan te bevelen om als beginner bij een professionele leraar les te nemen, omdat je dan op een gestructureerde manier een juiste techniek aanleert.
Je zult eerst gaan werken aan je ademtechniek en je embouchure (dat is je spanning van je lippen ). Probeer per dag een half uur te oefenen. Dan komt het resultaat snel. 
 
SaxCompany.nl | Bedrijventerrein Kruisstraat - Kievitsven 64 K | 5249 JK ROSMALEN | Nederland