Alles over saxofoon rieten

Rieten


Rieten zijn er in verschillende sterkten en van verschillende merken. De sterkte van een riet wordt aangegeven Door middel van een maat. Deze maten liggen bij vrijwel alle merken tussen de 1 en de 5. Men werkt ook met halve maten. Hoe hoger de maat van het riet hoe stugger het riet is en hoe zwaarder het wordt om een zuivere toon te spelen. Nadeel van een licht riet is dat het geluid dunner is en het riet sneller versleten is.

Naast de verschillende maten van rieten zijn er ook verschillen in de manier waarop een riet is gesneden: op de Franse manier of op de Amerikaanse manier. ‘Franse’ rieten zijn aan de tip dunner en in het midden wat dikker, terwijl de ‘Amerikaanse’ rieten aan de tip wat dikker zijn en in het midden relatief wat dunner. De 'Franse’ rieten geven een meer klassiek geluid, het geluid van de ‘Amerikaanse’ rieten directer is.

Er zijn rieten met een zogenaamde French file Cut. Bij deze rieten is er aan het einde van het dikkere gedeelte nog een extra recht stukje hierdoor is het geluid meer helder en open.

Wanneer je dagelijks speelt, moet een riet regelmatig vervangen worden. Probeer in het begin verschillende maten en merken uit voordat je een heel doosje aanschaft van één maat.

De meest verkochte merken zijn Vandoren, Rico Royal en La Voz. Om precies het juiste riet te vinden, kun je er het beste een aantal kopen van een verschillende maat. Bij SAXCOMPANY kun je de rieten per doosje of los kopen.

Het geluid

Het geluid van je saxofoon wordt mede bepaald door de combinatie van riet en mondstuk. Hoe groter de tipopening (het gedeelte dat je in je mond steekt) hoe zwaarder het is om een zuivere toon te krijgen. Op een mondstuk met een grote tipopening kun je beter een lichter riet zetten.

De stugheid van het riet heeft grote invloed op de klank. Een stugger riet is moeilijker aan het trillen te brengen dan een lichter riet. Je krijgt een warmere klank, maar speelt het zwaarder. Een stugger of dikker riet gaat langer mee. Om om er echter goed op te kunnen spelen, moet je al een redelijk geoefende saxofonist zijn.

Naast het riet en de tipopening bepaalt de ruimte in het mondstuk (de kamer) de klankkleur.

 

Informatie over


 
 
SaxCompany.nl | Bedrijventerrein Kruisstraat - Kievitsven 64 K | 5249 JK ROSMALEN | Nederland